Lyse ideer til badet – Baderomsbelysning 101

By 19. februar 2019 Baderom, Oppussing
Bad og Prosjekt - Baderomsbelysning

Når vi skal pusse opp badet vil vi gjerne ha både godt lys og dempet belysning, varme om vinteren og svalhet om sommeren. Hvordan kan man dekke disse behovene og samtidig tenke på strømsparing?

Først og fremst må man tenke sikkerhet på badet. Alt av elektriske installasjoner skal utføres av fagfolk og i tråd med gjeldende regelverk som beskrevet i Byggebransjens våtromsnorm, utarbeidet av SINTEF. De ulike sonene på badet har ulike krav til IP-grad (en måleenhet som sier noe om hvor godt elektriske produkter er beskyttet mot støv og fukt).

Riktig belysning til våtsonene

Baderommet deles inn i våtsoner – og disse sonene indikerer hvor høyt på veggene og hvor langt unna vannkilder elektrisk materiell skal være. Ved å engasjere kvalifiserte fagfolk med høy kompetanse som følger våtromsnormen får du et vannskadesikkert og funksjonelt baderom med lang levetid. Det er ingenting i veien for å ha en liten lysekrone på badet, men den kan ikke henge i dusjen eller over badekaret, så fremt du ikke har det ekstremt høyt under taket.

Vent med å planlegge lyskildene til du vet hvor alt det andre skal plasseres, så våtsonene er etablert og det er lettere å tilpasse belysningen til interiør og bruksområde. En fagmann vil hjelpe deg med å finne riktig type belysning til ditt bruk. Det er et stort utvalg av produkter å velge mellom, og vi hjelper deg gjerne!

Bad og Prosjekt - Baderomsbelysning

Nordmenn er på europatoppen i oppussing

Visste du at Nordmenn ligger på europatoppen over land som bruker mest penger på oppussing? Til sammen pusser vi opp for over 70 milliarder kroner i løpet av et år. Vi investerer mye i å gjøre badet til et trivelig sted, 32 prosent av nordmenn planlegger å bruke mer enn 100.000 kroner på oppussing av badet, mot henholdsvis 20, 9 og 6 prosent i Sverige, Danmark og Finland.

Tilpass lyset etter design og funksjon

En av de populære trendene er å legge LED lys i taket, jevnt fordelt utover rommet. Det er flere fordeler med å ha dimmbare lys av denne typen. Du kan spare energi, lyset behøver ikke å stå på når du ikke er på badet, og du kan tilpasse styrken på lyset etter årstid og etter hvilken tid på døgnet det er. Når du vasker på badet eller skal legge make-up, barbere deg, stelle sår eller annet som trenger godt lys, er det fint å ha taklys som kan skrus på maks styrke. Spesielt nå hvor det er trendy med duse og mørkere farger på badet som erstatter de tidligere helflisede hvite rommene, blir behovet for tilpasset lys enda mer aktuelt.

Bad og Prosjekt - Baderomsbelysning

Lek deg med LED i skuffer og skap

Om du vil ha en myk start på dagen, et beroligende bad, eller skifte en bleie midt på natten, vil du ha et dempet og mykere lys som dimmbar belysning kan gi. Etter at LED kom, har det blitt en revolusjon innenfor lyskilder. Med de nye mulighetene disse lysene gir kan man være kreativ og leke med ulike løsninger, for eksempel ha belysning inne i skap og skuffer uten å tenke på at det blir for varmt. Med lys inne i skap og skuffer får du bedre oversikt over det du har der, og du kan legge dem opp slik at de kun lyser når du åpner skapdøren eller skuffen slik at du bruker minst mulig energi.

Ved speilet der du skal barbere deg, legge make-up eller fjerne hår trenger du gjerne en ekstra belysning ved siden av speilet som utjevner skygger og gjør det enklere å se alle detaljer.

Sist men ikke minst kan du selvsagt benytte flyttbare lyskilder som levende lys eller stearinlys med LED for å skape ekstra stemning ved spa-aktiviteter eller bruke nattlys for å finne veien til toalettet om natten uten å stumpe små og store tær i baderomsmøblene når man tasser inn om natten for å gå på do.

Bad og Prosjekt - Baderomsbelysning

Hva er viktigst for deg?

Det aller viktigste er at du finner ditt behov og tilpasser lyssettingen etter det. Sammen med termostatstyrte varmekabler og en vifte som kun er på mens det er nødvendig, gjør du også ditt beste for å krympe strømregningen og spare miljøet.

Huskeliste for lyskilder på badet:

  • Planlegg ditt behov på forhånd
  • Engasjer fagfolk som følger våtromsnormen
  • Installer fleksibel belysning
  • Termostat på varmekabler
  • Vifte som kun er i bruk ved behov

Vi hjelper deg gjerne med å planlegge belysningen som en del av totalpakken vi tilbyr deg med fastpris når du skal bygge eller pusse opp ditt bad eller andre våtrom. Bad og Prosjekt AS er en godkjent våtromsbedrift. Lyse ideer er en del av pakken, og du kan stole på at vi følger alle lover og forskrifter som sikrer ditt bad både trygge forhold og en lang levetid.

Kontakt oss i dag for en gratis befaring

Tlf: 92240327 / post@badogprosjekt.no