Slik velger du de beste baderomsflisene

Bad og Prosjekt - Slik velger du de beste baderomsflisene

Når badet skal bygges eller renoveres, er det fliser de fleste velger. Det finnes selvsagt mange andre muligheter, betong, vinyl, baderomsplater, tre, kork og annet. Her skal vi imidlertid ta for oss det som er mest brukt her i Norge, nemlig fliser i keramikk eller porselen.


 

Hvordan skal du velge flisene som passer perfekt for ditt drømmebad?

Som med alt annet innenfor oppussing, må det planlegges. Sett av tid til å velge fliser og gå til et sted med godt utvalg for å se flisene fysisk. Gjør gjerne god research på nettet først så du vet litt om hvilken type flis du ønsker deg. Hvilken fasong vil du ha på flisene? Rektangel, kvadrat, mosaikk, liggende, stående, mønstret, ensfarget, det finnes et hav av muligheter.

Ta med deg eventuelle malingsprøver/stoffer du allerede har valgt ut til badet ditt for å matche flisene du nå skal bestemme deg for. Husk også å ta med deg målene på områdene du ønsker å fliselegge så du kan få hjelp til å finne både totalpris og riktig mengde fliser du trenger til prosjektet ditt.

Keramiske fliser er generelt litt rimeligere enn porselen, men porselenet har noen fordeler som ikke keramikkflisene kan skilte med. En ting er at om det kommer et hakk i keramikkflisen så vil du ofte se en annen farge bak, mens porselensflisen som regel er gjennomfarget. Porselen er også mer hardført og tåler vann bedre.

 

Bestem deg for en farge

Bestem deg for en farge eller flere matchende farger som passer til resten av baderommet. Som oftest er det greit å gå for en nøytral farge på gulvet. Både helt lyse og helt mørke farger vil fremheve støv og rusk, så om du ikke er i overkant glad i husarbeid kan en mer nøytral nyanse være fin, som for eksempel grått, beige eller en dus nyanse av en annen farge du liker.

Vanligvis velger man en flis for gulv, en egen flis for dusjhjørnet og en flis for veggene. Ofte velger man også en dekorflis for å få litt personlighet på badet. Start med å velge favorittflisen din, den som setter ditt preg på baderommet. Det kan være en spesiell farge, struktur, størrelse eller fasong som gjør at akkurat DEN flisen er din favoritt. Bruk den gjerne for å fremheve området på badet ditt som er det vakreste, der du vil at oppmerksomheten skal trekkes når noen kommer inn på badet. Når denne flisen er valgt, blir det enklere å velge de andre mer nøytrale flisene du vil ha på badet.

Ikke gå helt bananas med mange ulike fliser, da vil totalinntrykket fort bli rotete. En grei tommelfingerregel er å holde seg til maks tre ulike typer. Du kan også leke med samme flis i ulike størrelser, eller velge flere ulike fliser i samme farger, men med ulik fasong, for å få et helhetlig inntrykk.

 

Skal du velge små eller store fliser?

Tidligere har det blitt sagt at man skal velge fliser etter romstørrelse, for eksempel store fliser for store rom, medium fliser for mellomstore rom og små mosaikkfliser for mindre rom. Disse reglene gjelder ikke lenger. Tvert imot kan det å bruke store fliser på veggene gi en illusjon av et større rom. Større fliser gjør også rengjøring enklere siden det blir færre fuger å rengjøre mellom flisene.

Glatte fliser er enkle å rengjøre, men også lettere å skli på når de er våte. På gulvet kan det av den grunn være en fordel å ha fliser med litt struktur, og heller gå for glattere fliser på veggene. I dusjhjørnet kan det også være fint å ha en litt ruglete flis på gulvet, og noen glattere fliser på veggen for enklere rengjøring.

 

Eksklusive fliser på utvalgte områder

Mange av favorittflisene våre kan være av den litt mer eksklusive og dermed dyrere typen. Derfor er det fint å velge den helt spesielle flistypen du elsker til små områder som du ønsker å fremheve, og bruke rimeligere fliser på de større flatene.

Etter at du har valgt flisene er det fugemassen som skal bestemmes. Det er flere alternativer enn den kritthvite som blir fort skitten og støvete. En lys farge som matcher flisene og ikke er helt hvit kan være et bedre valg. Om du har helt nøytrale fliser kan du også leke med farger på fugemassen hvis du vil ha lekent innslag av farge.

 

5 tips oppsummert:

  • Planlegg på forhånd hvilken type fliser du ønsker
  • Ta med fargeprøver og mål til butikken
  • Velg favorittflisen først og de andre flisene basert på den
  • Begrens utvalget til maks tre typer fliser
  • Tilpass struktur og farge til hvor på badet du skal plassere flisene

 

Vi hjelper deg med både rådgivning og utførelse når det kommer til fliselegging. Med våre fastpriser blir det ingen overraskelser. Velkommen til å kontakte oss for å starte prosessen med å bygge ditt drømmebad!

Kontakt oss i dag for en gratis befaring

Tlf: 92240327 / post@badogprosjekt.no